
Sommermøde 2024 er planlagt til afholdelse på Tisvilde Højskole i dagene 9. – 11. august 2024.
Sommermødet 2023 blev afholdt den 18.-20. august på Tisvilde Højskole med nedenstående program.
Mands himmerig – men hvad med kvinderne?
Fredag 18. august
14.00-15.00: Ankomst og indkvartering
15.00: Velkomst v/ Michael Keldsen
15.15: Peer E. Sørensen: Patriarkatet i opløsning. Misogyni og kønsroller i krise.
Patriarkatets sammenbrud er et tema, der gennemsyrer store dele af den kulturelle debat og kunsten i første halvdel af 20. årh. Det ses fx hos Sigmund Freud og Otto Weiniger, hos Arthur Schnitzler og Robert Musil, desuden i tidens malerkust og musik. En redefinering af både kvinderoller og manderoller blev mulig. Tidens kvindebilleder kan næppe diskuteres, uden at de ses i lys af de ændrede manderoller. Foredraget vil forholde sig dertil med udgangspunkt i diskussionerne i Wien i begyndelsen af 20. årh.

18.00: Middag
20.00: Elizabeth Blicher: Det frelsende køn — om kvindens rolle i Henrik Pontoppidans Lykke-Per (1898-1904) set i en litteraturhistorisk kontekst.
Oplægget vil forme sig som en gennemgang af de (mange) kvindelige karakterer i Pontoppidans Lykke-Per, men med udblik til andre bemærkelsesværdige kvinder i forfatterskabet. Nogle kvinder spiller store og afgørende roller, andre mindre, men stadig ikke uvæsentlige, for hverken fortællingen eller hovedpersonens udvikling. Desuden vil jeg vise, hvordan Pontoppidan, på trods af sit naturalistiske tilhørsforhold til Det Moderne Gennembrud, alligevel indskriver sig i en lang, litteraturhistorisk tradition for ophøjet kærlighedsdyrkelse.

Lørdag 19. august
8.00: Morgenmad
9.00: Birgit Petersson: Kvinder i Pontoppidans forfatterskab.
I samfundet finder vi en række stereotype opfattelser af mænd og kvinder. De er med til at skabe et billede af den rigtige mand og den rigtige kvinde. I den psykiatrisk/psykologiske litteratur findes dette stereotype billede også, med de mandlige kønskarakteristika som det normale, mens kvinders ses som de egenskaber, der tilskrives det syge menneske. Min analyse af kvindeskikkelser hos Pontoppidan sammenholdes med kvinders rolle og plads i samfundet på Pontoppidans tid – og nu.

11.00: Henrik Jensen: Pontoppidans tid

12.30: Frokost
13.30 – 15.30: PAUSE – til deltagernes fri disposition
16.00: Camilla Schwartz: Queering Jakobe
I mit oplæg vil jeg forsøge at læse Lykke-Pers Jakobe-figur ind i en queerteoretisk sammenhæng. Jeg vil i den forbindelse se på hvordan Jakobe som figur udfordrer både datidens og nutidens kønsnormer samt hvordan skildringen af hendes barnløse liv muliggør alternative slægtskabsformer eller queer kinship. Jeg vil i den sammenhæng også inddrage Pontoppidans roman: Det ideale Hjem.

18.00: Middag
20.00: ”Kaminpassiar” med Lise Westzynthius: Nyt under solen
Solen er Sexet er et musikkollektiv, der fra en uafhængig position og med skiftende besætning forsøger at kaste lys over nutidens kønsidentitet. I 2022 med musikalbummet Solen er Sexet. Kollektivet er centreret om sangskriveren Lise Westzynthius og forfatteren Bjørn Rasmussen. I kaminpassiaren vil Lise Westzynthius præsentere udvalgt musik og ideerne bag. I den efterfølgende dialog er Lise åben for at diskutere, hvad der er “nyt under solen” i forhold til Pontoppidans tid.

Søndag 20. august
8.00: Morgenmad
9.00: Jesper Gehlert Nielsen og Karsten Kynde: DSLs Pontoppidan-projekt
Pontoppidans tre store romaner Det forjættede Land, Lykke-Per og De Dødes Rige er aldrig udgivet samlet i en tekstkritisk, kommenteret udgave. Det sker nu, idet Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i løbet af 2023-2025 etablerer en sådan udgave. Pontoppidans mange omarbejdelser vil blive bragt i digital form. Projektet ledes af professor, dr.phil. Johnny Kondrup, udgivelsesarbejdet ledes af redaktør, cand.mag. Jesper Gehlert Nielsen. Cand.scient. Karsten Kynde står sammen med DSLs it-afdeling for den digitale del.


11.00: Evaluering
12.00: Frokost
13.00: Afrejse